Nándorfehérvári diadalra emlékeztek Hódmezővásárhelyen

A Hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya előtti harangnál tartottak megemlékezést. 

Az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár és a Vásárhelyi önkormányzat 2011 óta, minden évben közösen emlékeznek meg a 1456. július 22-i nándorfehérvári diadalról. A megemlékezésen közösen koszorúznak is.  Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei a Nándorfehérvárt ostromló II. Mehmed szultán hadai felett győzelmet arattak.

Kis Andrea alpolgármester beszédében elmondta, hogy immár 7 éve hivatalosan emléknap a nándorfehérvári diadal ünnepe. Mint mondta ez nem csak a magyar hanem az egész európai történelem egy fontos része. A déli harangszónak köszönhetően határainkon túl is megemlékezéseket tartanak a jeles eseményről.

„A magyar történelem vérzivataros századaiban nagyon sok gyásznapunk, és olyan emléknapunk van, amikor ünnepelni valónk nincs. Nándorfehérvár viszont reményt adott, nemcsak az akkori középkori magyar királyságnak, hanem reményt adott a keresztény Európának.” Hozzátette, miután II. Mehmed szultán elfoglalta Konstantinápolyt, a kérdés már csak az maradt, hogy mikor rohanják le Európát. „1453-ban felmerült a kérdés, hogy kereszténység vagy félhold. Mi vár Európára?” mondta az alpolgármester asszony. 

Számunkra is tanulsággal szolgál, hogy Hunyadi János a saját pénzén bérelt zsoldos katonákat. „Komoly üzenet számunkra, hogy mit tudunk tenni önerőből, saját magunk a hazáért és nemcsak azt várni, hogy a haza mit tehet értünk.” folytatta beszédét Kis Andrea. Az alpolgármester hangsúlyozta, Vásárhely katonái is aktívan részt vállalnak abban, hogy a hazát és a békét védjék a városban, a határnál és azon is túl. 

 A beszédet követően Alácsi Ervin őrnagy, katolikus tábori lelkész mondott áldást, majd Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár képviseletében  elhelyeztek egy-egy koszorút a harangnál. Széni András szavalása után, délben a harangot  megkongatták.

Kommentek
  1. Én